Satıh Taşlama Tezgahı, en uygun fiyat ve modellerini Akbal Makina güvencesiyle inceleyin. Hemen teklif almak için iletişime geçin.

Satıh Taşlama Tezgahı

Satıh Taşlama Tezgahı iş parçası yüzeyini düz, pürüsüz, parlak ve uygun ölçüye ulaşmak için yıllardır kullanılmaktadır. Birçok imalatçı tarafından imalat yöntemi sayılmaz ancak yüzey iyileştirme işlemleri arasında yer alır. Proseste kaldırılan talaşın az olmasından kaynaklanır.

Taşlama temel metal işleme yöntemi olduğu gibi lepleme, polisaj yöntemleri gibi yüzey iyileştirme yöntemlerinden bir tanesidir.

 

Satıh Taşlama İşlemi Nasıl Yapılır?

Sert aşındırıcı olan parçalar organik ve inorganik olan elamanlarıyla birlikte fırınlanır ve birleştirilmesi sonucunda taşlar, taşlama tezgahında yüksek olan devir de döndürülerek yavaşça iş parçası yüzeyine temas edilir. İş parçası malzemeleri göz önünde bulundurularak düşük derinlik de talaş verilir ve yüzey iyileştirme yapılır.

Taşlama belli geometriye getirilen ve serbest halde bulunan sert, köşeli ve tanelerin bütünüyle oluşturulan takımlarla yapılır. Taşlama temel malzeme olarak işleme aşamalarından bir tanesidir. Taneler üzerinde bulunan küçük kesici uçlar talaşın oluşmasını sağlar. Talaş kaldırma sırasında aşındırıcı taş kendi etrafında yüksek devir de dönme hareketi yapar.

Kesme işlemi, aşındırıcı taş ve iş parçasında olan sürtünmeler sayesinde gerçekleşir. Aşındırıcı taş ise aşındırıcı taneciklerin bağlayıcılar ile birbirine bağlanması sonucunda elde edilir.

Bu tezgahın asıl amacı olarak iş parçalarının belirlenen tolerans aralığında işleme, ısıl işlem sonrasında meydana gelen çarpılma gibi işlemlerin giderilmesi, sertleştirilmiş olan yüzeylerden talaş kaldırma gibi çeşitli amaçları sayılabilir.

İnsanlar geçmiş yıllar da gereçleri aşındırıcı taşlarla işlerken taşlama tezgahların gelişmesiyle birlikte bu boşluk da giderilmiş oldu. Kullanılan jet motorları, yüksek basınçlı otomobillerin motoru buna benzeyen hassasiyet içeren parçaların birçoğu taşlama parçalarından işlenerek geçer. Tezgahlar olmadan hassas olan bu parçaları işlemek mümkün olmayacaktır.

Satıh (Yüzey) Taşlama

 

Taşlama Tezgahı Çeşitleri Nelerdir?

Taşlama tezgah çeşitleri,

  • Satıh Taşlama Tezgahları
  • Silindirik Taşlama Tezgahları
  • Puntasız Taşlama Tezgahları
  • CNC Taşlama Tezgahları olarak sayılabilir.

 

Satıh Taşlama Tezgahı Kullanım Amacı

Yüzey taşlama tezgahı olarak da bilinen satıh taşlama tezgahı, yüzeyleri taşlama amacıyla kullanılır. Bu yöntem de taş dönerken parça manyetik tabla ile sabitlenir. Parça yüzeyinin en yüksek taşa tablaya göre en yakın olan noktasından taş dokunduktan sonra tüm yüzey taşlanana kadar taşlama işlemine devam edilmesi gerekir. Parça ölçülür ve bu ölçüye göre talaş verilir. Taşlama sonrasında taşın kalitesi ve malzeme özelliğine göre cam gibi yüzey elde edilir.

İş parçalarının düz yüzeylerinin taşlanması için kullanılan tezgahlar olan satıh taşlama kendi içinde iki gruba ayrılır. Yatay milli düzlem taşlama tezgahı ve düşey milli düzlem taşlama tezgahı olarak. Yatay milli düzlem tezgahı, taş mili yatay pozisyondadır. Kesici alet olan zımpara taşının çevresiyle kesme yapar. İş parçalarının bağlı olduğu tezgah tablasını sağa sola ve tezgahın gövdesine göre ileriye veya geriye doğru hareket ettirir.

Kesme için kullanılan talaş miktarı taş başlığının hareket ettirilmesi ile verilir. Taş başlığının aşağı ve yukarıya doğru hareket ettirilme hassasiyeti ise 0,01 mm’dir. Tezgahın tablası hidrolik sistemle birlikte çalışır. Yatay milli düzleme tezgahında küçük boyutlu parçalar taşlanır. Düz kanallar ve benzeri oluklar da bu tezgahlar da taşlanabilir.

Yüzey taşlama tezgahı, taşlar mili düşey pozisyonunda olur. Kesici alet olan zımpara taşı alın yüzeyleri sayesinde kesme yapar. Büyük boyutlu, hacimli ve ağır iş parçalarının taşlanmasında kullanılan ve dairesel kesitli iş parçalarının taşlanması için de kullanılan türleri bulunur. Büyük boyutlu düşey milli tezgahlarında yatay milli taşlama tezgahlarında ki gibi ileri geri ve sağa sola hareket ettirilir.

Düşey milli tezgahlar da büyük boyutlu parçalar taşlandığı için kullanılan zımpara taşları da çok büyük boyutlu olmalıdır. Bu tarz tezgahlar da çevreden kesme yapan tezgahlara göre tercih edilen pasolar daha fazla olur. İşleme açısından önemli katkılar sağlasa da yüzey kaliteleri açısından daha kaba bir görünüm de oluşur.

Akbal Makina olarak müşterilerimize uygun fiyat ve yüksek kalitede ürünler sunabilmek için üretimini 50 yılı aşkındır taşlama alanında özelleştiren ve en köklü firmalardan biri olan Equiptop ile iş birliği yapmaktayız. Equiptop Satıh Taşlama Tezgahı alanında birçok seçenek sunmaktadır.

 

Silindirik Taşlama Tezgahları

İş parçalarının dış yüzeyleri silindirik ve konik olarak taşlanan tezgah çeşididir. Pim, mil, kovan gibi silindirik yüzeyleri taşlama da kullanılır. Bu tür tezgahlar da delik taşlama işlemi de yapılır. Özel delik taşlama aparatları kullanılarak yapılır.

Silindirik taşlama da iş parçaları, ayna ve ayna punto arasında olmak üzere farklı şekilde bağlanarak taşlama işlemi gerçekleştirilir. Çok uzun olduğu için iş parçalarına yataklar da destek verir. Silindirik taşlama işlemleri konik dış çap taşlama, silindirik dış çap taşlama, delik taşlama, krank ve kam dişli taşlama olarak farklı sınıflara ayrılır.

Krank ve kam taşlama tezgahları, endüstri de özel amaçlı kullanılan tezgahlardır. Otomotiv sektöründe çok tercih edilir. Dişli taşlama, güç ve hareket iletme elemanı olan dişli çarkın en önemli yapısı bölüm dairesinin çapıdır. Dişli çarklar bu çap üzerinde birbiriyle temas ederek çalışır.

Delik iç taşlama, silindirik taşlamanın tersi olacak şekilde genellikle iç yüzeyler taşlanır. Taş geometrileri, konik ve silindirik şekillerin taşlanacak şekilde delik geometrisine uygun bir şekilde temin edilir.

 

Puntasız Taşlama Tezgahları

Puntasız taşlama tezgahlarında iş parçası bağlanmadan, sevk kızağı üzerinde iki taş arasından geçirilir ve taşlanır. İş parçası kesici taş tarafından aldığı hızla dönerek aynı zaman da sevk taşının etkisiyle vida gibi ilerleme yapar. Ancak esas taşlama işlemini ise kesici taş yapar. Kesici taş, taşlama anında temas eder etmez işi döndürmeye başlar.

Sevk taşının görevi işin dönüş hızını azaltarak ilerletmektir. Bu nedenle de hızı çok düşük olur. Puntasız taşlama işlemleri, boyuna taşlama ve dalma taşlama olarak yapılır.

 

CNC Taşlama Tezgahları

Düzlem taşlama ve silindirik taşlama işlemlerinde hassasiyet ve yüzey kalitesi elde etmek gerekir. Bu nedenle teknolojik bakımdan nümerik kontrolün de felsefesine uygundur. Taşlama alanında CNC kullanımı diğer alanlara göre gecikir. Taşlama ile ilgili sorunlarını çözümleyen imalatçı firmalar nümerik kontrolü imalatları ile birleştirir ve kendi CNC sistemlerini geliştirmişlerdir.

Torna ve işleme merkezlerinde tercih edilen standart kontrol tasarımları taşlama tezgahlarında çok kullanılmaz. Bu nedenle tezgahlar da kontrol sistemleri için farklı çözümlere gerek vardır. Taşlama işlemleri için özel taşlama döngülerinin de olması gerekir. Bekleme, kademeli ilerleme artışı, salınım, rutin ve taş bilemem bunlara örnektir. Otomatik kesici telafinin zımpara taşının bilenmesi işleminde sonra yapılması ve hız kesilmeden devam edilmesi gerekir.

Taşlama tezgahlarında kullanılan kesici miktarları çok fazla olmadığı için telafi işlemi de daha basittir.

Satıh Taşlama Tezgahı Üretiminde Tayvan

Tayvan taşlama tezgahı olarak da bilinen bu aletler Tayvan da üretilerek satışı ülkemize yapılır. Kullanan birçok firma yurt dışından ithal ederek ürünün getirmektedir. Tayvan taşlama tezgahı olarak marka ve model seçimlerinizi yaparak karar verebilirsiniz. Kullanımı kolay olduğu için çok fazla tercih edilir. Tayvan ülkesinde CNC model olarak birçok makine üretimi yapılır. Farklı çeşitleri ile karşımıza çıkan Tayvan tezgahı insan gücünü azaltarak daha hızlı bir şekilde üretim sağlar. Bu ürünlerin ikinci ellerini de tercih ederek maliyetlerini de azaltabilirsiniz. Piyasa da temiz ikinci el verim sağlayacağınız birçok ürün bulunur.