CNC Köprü Tipi İşleme Merkezi, en uygun fiyat ve modellerini Akbal Makina güvencesiyle inceleyin. Hemen teklif almak için iletişime geçin.

CNC Köprü Tipi İşleme Merkezi

CNC işleme merkezi prizmatik özellikli iş parçalarının işlenmesi için özel tasarlanmıştır. Bu merkezlerde frezeleme, delme, kılavuz, delik büyütme ve rayba çekme gibi işlemlerde yapılır. Bu nedenle de tezgâh yerine merkez denmektedir. Teknoloji ile birlikte gelişen her alanda olduğu gibi bu tarz işleme cihazları da farklı modeller ile daha kolay kullanım sağlamıştır.

İmalat sektöründe önemli bir yere sahip olan CNC Köprü Tipi İşleme Merkezi aynı zamanda farklı isimler ile de karşımıza çıkmaktadır. Double Column İşleme Merkezi, H Tipi İşleme Merkezi diğer isimleridir.  Eksen sayısı fazla olması nedeni ile köprü tipi cnc işleme merkezleri çok köşeli ürünlerin hazırlanmasında kullanılır. Böylelikle ihtiyaç olan şekil tam olarak sağlanmış olur.

 

Mastertech CNC Köprü Tipi (Double Column) Dik İşleme Merkezleri

Mastertech CNC Köprü Tipi Dik İşleme Merkezlerinde üç adet standart model bulunmaktadır. Modelleri birbirinden ayıran ana özellik eksen hareketlerindeki değişikliklerdir. Ayrıca bu üç modelin dışında da modeller siparişe özel olarak tasarlanabilir. Standart modellerde tabla ölçüsü 2000×1400 mm, 3000×1400 mm ve 4000×1500 mm’dir. Bu ölçüler 6000×3000 mm’ye kadar ulaşmaktadır. Spindle devri standart 4000 rpm, opsiyonel olarak 6000 rpm’dir. Kontrol üniteleri kullanıcının tercihine göre belirlenebilir. X ve Y eksenlerde çift Lineer Kızak, Z ekseninde kutu kızak bulunmakta. Mastertech CNC Köprü Tipi İşleme Merkezleri rakiplerine göre daha büyük kapı genişliğine sahiptir. Makinelerin tabanında hem sağ hem de sol da auger bulunmaktadır. Spindle kafası şanzımanlı tiptir.

Köprü Tipi CNC İşleme Merkezi Makineleri’nin Önemi

CNC Köprü Tipi İşleme Merkezi cihazları insan gücünün önüne geçen iş makinelerindendir. Seri imalatlar için üretilen bu tezgâhlar tamamen üretimin makinelere geçmesini sağlamıştır. Böylelikle ihtiyaç olan ürünler insan gücünden daha hızlı bir şekilde üretilmektedir. CNC tezgâhları ile istenilen ürün çok kısa süre içerisinde onlarca hatta bazı modellerde yüzlerce üretilebilmektedir.

Üretim piyasasının vazgeçilmezi olan CNC makineleri aynı zamanda devasa ölçülerde Double Column İşleme Merkezi gibi farklı modeller de üretilmektedir. X ekseni özellikleri, Y ekseni özellikleri, tabla ölçüsü, t somunu ölçüsü, X eksen hareketi, Y eksen hareketi, kontrol ünitesi, kızak yapısı gibi farklı özellikler ile birbirlerinden ayrılır. İhtiyaç olan ürünün kesim şekline göre CNC makinesi modelleri değişmektedir.

Tayvan Köprü Tipi İşleme Merkezi ise özellikle CNC makinelerinin üretildiği Tayvan’dan getirilen modellere denilmektedir. Çeşitli markalar ile üretilen merkezler Tayvan’ında teknolojide ne kadar ileride olduğunu göstermektedir. Makine sektöründe küçük büyük ölçekli birçok üretici bulunmaktadır. Bu üreticilerden ülkemize getirilen çok da ilgi gören CNC makineleri bulunmaktadır.

H Tipi İşleme Merkezi CNC işleme merkezleri arasında dik işleme merkezi olarak da bilinen modeldir. Çeşitli iç parçaların işlenmesi amacı ile üretilmiş tezgâhlardır. Aynı zamanda delik büyütme, kılavuz çekme ve diş açma gibi işlemler içinde kullanılır. CNC dikey işleme merkezi talaşlı üretimler arasında en gelişmişi olarak karşımıza çıkar.

Dikey işleme merkezi makinesinde kalıp imalatı, CNC kesme, işleme, delik delme, CNC frezeleme, havuz boşaltma, diş çekme ve elle serbest çizim ile formların oluşturulması mümkündür. Özelliklede dik işleme tezgâhları bilgisayar programı aracılığı ile çalışır. Makinenin çalıştırılması, durdurulması, takım değiştirilmesi, eksen hareketleri ve tezgâhın çalışma esnasındaki tüm hareketleri bilgisayar programı aracılığı ile yönetilmektedir. Bilgisayar programı ile yönetilmesi kullanımı daha da kolaylaştırmıştır.

Dikey işleme merkezi, 4 eksen ve 5 eksen uygulamalarında,  küçük ve derin delik delme, üç boyutlu çizim ile pürüzsüz yüzey, çapak alma ve küçük elektrik ve elektronik parçaların kesimi gerçekleştirilir. Bilgisayar programı ile çalışan bu tezgâhlar aynı zamanda verilen komutlara göre işlem yapar. İnsan gücü dışında üretim yapılması sağlanır.

 

CNC İşleme Merkezleri İçeriği

Gövde kısmı dökme demirden ve yekpare olarak üretilen CNC işleme merkezleri gövde kısımlar yatay ve dikey olmak üzere ikiye ayrılır. Özellikle eğitim amaçlı olan makineler küçük olarak imal edilir. İşleme merkezleri rijit bir yapı olabilmesi için eğik olarak üretilmiştir. Hızlı ve hassas bir yapı olması amaçlanmıştır. İkinci bir amaç ise talaşların kesme bölgesinden hızlı bir şekilde uzaklaşmasını sağlamaktır.

CNC tezgâh gövdelerinde çoğunlukla dökme demir kullanılmaktadır. Dökme demir hem ucuz hem de karmaşık gövde yapısı nedeni ile demirle kolay şekillenir. Çelik konstrüksiyon ise kaynakla birleşme sorunu yaşar ve bu nedenle CNC üretiminde kullanılmaz. Düşük sürtünme olabilmesi içinde polytetra flouro ethylene ile kaplanır. Kızaklar ise yüksek hassasiyet olabilmesi için sertleştirilir.

 

CNC Tezgâhları Nedir?

İnsan gücüne olan ihtiyacı azaltmak amacı ile ortaya çıkan takım tezgâhlarıdır. Bu tezgâhlar sayesinde seri imalat gerçekleştirilir. Makine sanayi, tarım sanayi ve otomotiv sanayi dallarında kullanılmaya başlanmıştır. Kolaylıkları ve faydaları yayıldıkça kullanıldığı alanda artmıştır. Tasarımcıların üretimindeki amacı daha hızlı üretimdir. Böylelikle çok kısa sürede daha çok imalat sağlanır. Elbette bu tasarımlar ve değişimler birden bire olmamıştır.

Sürekli gelişme kaydedilen sektörde bilgisayarlı nümerik kontrol sayesinde Avrupa standartlarına yaklaşım meydana gelmiştir. Özellikle tarım sanayide kullanılmaya başlanması ile tarım sanayicileri yatırımlarını bu tezgâhlara yapmaya başlamıştır.

Bilgisayarlı numara kontrolü yaparak takım tezgâhlarının sayı veya harf gibi semboller ile kodlama yapılması ile oluşan tezgâh kontrol ünitesini kontrol eden sisteme CNC denilir. Bilgisayarlı numara kontrol sistemine bağlı olarak programı çalıştırma, durdurma, programın imalat yapabilmesini sağlayan sistemdir. Aynı zamanda programı beklemeye almaya ve yeniden başlatmaya yarayan sistemdir. Üretim esnasındaki son ayarların hafızada saklanması da yine CNC ile mümkün olur. Bu işlemlerin tamamı için bilgisayar programının bir kez sisteme yüklenmesi yeterlidir.

 

CNC Makinelerinin Faydaları

Tezgâhların yani işleme merkezlerinin parça programları hafızada saklanır. Tekrar olduğunda tekrar aynı kesim için program geri kullanılabilir haldedir. Ayrıca kontrol ünitesi için özel bir güç kaynağı vardır. Bu güç kaynağı tezgâhın enerjisinin kesilmesini önler. Bilgisayar programı sayesinde değişiklikler kaydedilir. İstenilen değişiklikler istenildiği an kullanılabilir haldedir.

Delik delme, dikdörtgen cep frezeleme, delik büyütme, kronik tornalama ve kademeli tornalama gibi birçok işlem rahatlıkla yapılır. Bilgisayara bağlı üretim gerçekleştiren sistemde bir ana program ve alt program mevcuttur. Uygulama yapılırken önce ana program açılır. Üzerinden ise alt program yardımı ile işlem tamamlanır. Bu sistem ile normal üretimlerden süre 40% daha az olur.

CNC bilgisayarlı tezgâhlar ile konum değişebilir, devir sayısı ve ilerlemelerde uygun değer değerler elde edilebilir. Bunun sonucunda ise ideal çalışma şartları sağlanmış olur. Bilgisayarlı sistem ile birçok bilgisayar ile iletişim kurulma şansı mevcuttur. Parça üretimi öncesinde görüntü ünitesi yardımı ile grafik olarak parça program benzetmesi sağlamak mümkün hale gelmiştir.

CNC takım tezgâhlarını ayarlamak diğer tezgâhlara göre ayarlama yapmak çok kısa zaman alır. İnsan gücü kullanılmaması nedeni ile seri ve hassas imalat meydana gelir. Kalifiye personel ihtiyacını ortadan kaldırır. Çalışma temposu her zaman aynı düzeydedir. Her zaman istenen performans sağlanır. Depolamada daha az yere gerek duyulur. Parça imalatına geçiş daha süratlidir. CNC takım tezgâhlarını torna tezgâhı, freze tezgâhı, delik büyüme, matkap tezgâhı, taşlama tezgâhı şeklinde çeşitlenmiştir. Tüm çeşitlerin kendine özgü kapasitesi, bir takım farklı özellikleri ve operasyon kabiliyetleri bulunmaktadır. Detaylı bir imalat planı gerektiren CNC tezgâhları piyasada iyi bir yatırım miktarına da ihtiyaç duyar. Bu nedenle birçok üretici için maliyeti yüksek gelebilir.