Radyal Matkap Tezgahı, en uygun fiyat ve modellerini Akbal Makina güvencesiyle inceleyin. Hemen teklif almak için iletişime geçin.

Radyal Matkap Tezgahı

Matkap tezgahları kullanım alanları ve çeşitlerine göre sınıflandırılmaktadır. Her bir matkap için tezgahlar farklı olmaktadır. El matkabı, sütunlu matkaplar, radyal matkap tezgahı gibi çeşitlilikleri olan matkapların da kullanım tezgahları birbirinden farklı olmaktadır.

 

Radyal Matkap Tezgahı Nedir?

Çok kapsamlı işler ve büyük makinelerin tamiratı için matkabın kullanıldığı durumlarda kullanılan tezgahlardır. Genellikle büyük fabrikalarda ya da imalathanelerde kullanılmaktadır. Büyük ve ağır parçalarda delik delme işlemlerinde bu tarz tezgahlar kullanılmaktadır.

 

Özellikleri

Radyal matkap tezgahlarının üzerinde yuvarlak bir biçimde her alana doğru dönebilen bir gövde bulunmaktadır. Matkap milinin bulunduğu blok bu gövde üzerinden hareket ettirilerek işin durumuna göre makine ileri geri konumda ayarlanabilmektedir.

Özellikle ağır işlerde, büyük ve ağır makinelerde kullanım rahatlığı sunan bu tezgahların 360 derece hareket eden gövdeleri sayesinde delik delme işlemleri çok rahat bir şekilde yapılabilmektedir. Genellikle fabrika tarzı yerlerde çok büyük iş makineleri ile çalışılmaktadır. Bu makinelerde oluşan bir arızada matkap gerekli ise radyal matkap tezgahları sayesinde işlemler çok daha kolay ve hızlı yapılabilmektedir. Bu tarz tezgahlar ile çalışılacaksa çok geniş bir çalışma alanı gerekmektedir.

Kolay bir şekilde ayarlanması ve çok büyük çaplı makineler için de kullanılması gibi özellikleri ile dik bir şekilde tasarlanmış olan matkap tezgahlarının büyük oranda yerini almıştır. Radyal matkap tezgahlarında bulunan mil bir başlığa bağlıdır ve bu başlık sütuna bağlı bir kol ile rahat bir şekilde hareket ettirilmektedir. Bu kol 360 derece döndürülme özelliğine sahip olduğu için ağır makinelerin bakımı bu şekilde çok rahat bir şekilde yapılabilmektedir.

Diğer

Tezgahta buluna kesici uç herhangi bir noktaya çok kolay bir şekilde hareket ettirilebilmektedir. Çalıştığınız işin durumuna göre bu kolu aşağı ya da yukarı hareket ettirmeniz mümkündür. Bu tarz matkaplarda çeşitli hareketleri aynı anda yapmanızı sağlayan birkaç motor bulunmaktadır. Bu motorlar her bir kısmı ayrı ayrı çalıştırma özelliğine sahiptir.

Radyal Matkap Tezgahı

 

Matkap Tezgahları Çeşitleri

Matkaplar kullanım alanlarına ve iş kolunun büyüklüğüne göre sınıflandırılmaktadır. Dolayısı ile matkaplarda kullanılan tezgahlar da bu oranda farklılık göstermektedir. Örneğin radyal matkap tezgahı ile sütunlu matkap tezgahı çok farklı yapıda olabilmektedir. Matkaplar iş konumuna göre farklı özellikte ve farklı yapıda olabilmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ağır iş makinelerini kapsamına alan radyal matkap tezgahı haricinde bir de sütunlu matkap bulunmaktadır.

Sütunlu Matkap

Sütunlu matkap daha ufak çaplı imalat işleri için kullanıla bir matkap çeşididir. Bu tarz matkapta matkap milinin bulunduğu kısım ve işe ait tabla sütun eksenine istenilen şekilde döndürülebilmektedir. Böylece imalat işlerinizde ağır makinelerde delik delme işlemi daha rahat bir şekilde yapılmış olur. Burada dikkat edilmesi gereken bir konu iş tablasının hareketli olması, çünkü bu sayede makinenin hassasiyetinin daha fazla olması söz konusu olacak ve makineler çok daha çabuk bozulacaktır.

Sütunlu matkap kayış kasnak sistemi ile çalışan bir sistemdir ve günümüzde birçok işyerinde kullanılmaktadır. Sütunlu matkap tezgahları  radyal matkap tezgahlarına göre daha ufak çaplı ve orta ölçekteki makinelerin delme işlemleri için kullanılmaktadır. Bu tarz tezgahlar, devir durumlarına göre makinelerin ağırlıkları ile orantılı bir şekilde delme işlemleri uygulanabilmesi için tasarlanmıştır.

Aslında matkap çeşitleri iş durumuna ve delme işleminin yapılacağı ortama göre değişiklik gösterebilmektedir. Matkap çeşitlerini şu şekilde açıklayabiliriz;

 

Hidrolik Matkaplar

Hidrolik matkap darbeli matkap olarak da adlandırılmaktadır. Standart matkapların delemeyeceği yerler hidrolik matkaplar sayesinde çok daha rahat bir şekilde delinebilmektedir. Beton , taş, tuğla, sert zemin gibi yerlerde hidrolik darbeli matkaplar kullanılmaktadır.

Hidrolik matkap su altı, petrol kuyularının açılması, beton delme, su altlarında inşaat işlemlerinin yapılması gibi işlemlerde başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Bu tarz yerlerde yapılan delme işlemlerinin başarılı ve hızlı bir şekilde yapılabilmesi hidrolik matkap sayesinde olabilmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi matkaplar çok çeşitlidir. Çalışmak istediğiniz zemine ve iş alanına göre değişiklik göstermektedirler. Buna ek olarak bir de standart matkaplar ile ilgili bilgi verebiliriz.

 

Manuel Matkaplar

Standart olarak bildiğimiz matkap çeşitleri aslında manuel matkap olarak bilinmektedir. Manuel matkap elimiz ile kolayla kaldırabileceğimi ve günlük işlerimizde kullanabileceğimiz bir matkap türüdür. Bu tarz matkaplar çok hafif olduklarından her türlü çalışma koşullarına uygun olmaktadır. Devirleri manuel olarak ayarlandığı için kullanım kolaylığı sağladığından evlerimizde bile çok rahat bir şekilde kullanabilmekteyiz.

Montaj, bakım ve onarım gibi işlere meraklı olan bireylerin de evlerine aldıkları bu tarz matkaplar sayesinde günlük tamirat ya da duvar delme gibi işlemlerinizi çok rahat bir şekilde yapabilirsiniz. El matkapları yani manuel matkaplar ağırlık olarak hafif olmalarına rağmen duvar gibi sert zeminleri bile çok rahat bir şekilde delebilmektedirler.

 

Sonuç

Yazımızda hem matkap çeşitlerine hem de matkap tezgahlarına özet bir şekilde yer vermeye çalıştık. Matkap tezgahlarından yukarı da kısaca bahsetmemize rağmen matkap tezgahları da tıpkı matkaplar gibi kullanım alanlarına göre çeşitlilik göstermektedirler. Örneğin masa matkap tezgahı, yukarıda bahsettiğimiz radyal matkap tezgahı ya da sütunlu tezgahtan daha az kapsamlı bir tezgah türüdür. Küçük yapısı nedeni ile bir masaya ya da sehpaya sabitlenerek çok rahat bir çalışma ortamı yaratabilirler. Bu tezgahın yanı sıra bir de borwerk matkap tezgahlarından bahsetmek yerinde olacaktır. Bu tar tezgahlar da torna ve freze tezgahlarında işlenemeyecek yapıda olan çük büyük parçaların işlenmesi amacı ile tasarlanmıştır. Hem torna hem de freze özelliği bulunan bu tezgahlar daha çok fabrikalarda kullanılmaktadır.

Çok fonsiyonel olan bu tazgahların iş parçaları da sabittir. Çarkı hareketli olan bu tezgahta ayna sayesinde çok büyük yapıda iç ve dış fatura açabilme imkanına sahip olabilirsiniz. Yine dairesel bir dönme özelliğine sahip olan bu tezgahta yaptığınız işlemler için parçaları söküp takmanıza gerek kalmadan tezgahı döndürerek işinizi kolayca yapabilirsiniz. Bu tarz yatay delme tezgahları büyük çaptaki fabrika işlemlerinde kullanılan ağır makinelerde delme işlemleri için kullanılmaktadır. Delme işleminin yanı sıra yüzeyleri frezlemek için de kullanılmaktadır. Bu tarz tezgahlarda kanal açma, vida ama ve düzlem yüzeylerinin düzgün bir şekilde işlenmesi gibi işlemlerde yapılabilmektedir. Dairesel bir şekilde dönebilme özelliği sayesinde radyal matkap tezgahı ile benzerlik gösterse de bu tarz tezgahlarda frezleme işlemi de yapıldığından bu özelliği ile radyal tezgahtan ayrılmaktadır.

 

Özet

Özet olarak toparlamak gerekirse, radyal masa tezgahları ağır aplı iş makinelerini delme işlemlerinde kullanılan bir matkap tezgahı türüdür. Bu özelliği ile daha çok fabrikalarda ve ağır iş sahalarında kullanılmaktadır. Dönebilir özelliği sayesinde tüm parçaları tek tek çıkarıp takmak yerine iş durumunuza göre ayarlama işleminizi kendiniz yapabilmektesiniz. Matkap çeşitleri de tıpkı tezgahları gibi iş koluna göre kullanım alanları farklılık gösterebilmektedir.

Günlük hayatımızda kullandığımız el matkabından çok daha farklı işlevlerde çalışan matkap tipleri mevcuttur ve her birinin çalışma özelliği, kapasitesi, delebilme imkanı farklılık göstermektedir. Her bir matkap çeşidi kendi özelliğine göre bir tezgah üzerinde yer almaktadır ve kullanılan bu tezgahlar da matkapların özelliklerine göre kullanılmaktadır.